Tuesday 15 April 2014

LAKSA PANGKOR

Laksa Pangkor
Bahan-bahannya:
  • 6 ekor ikan kembung
  • 5-6 cawan air
  • 1 batang serai
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 inci halia
  • Mi Laksa Pangkor - dicelur dan ditos
  • Sambal udang kering
  • Kacang panjang - dihiris nipis
  • Lobak merah - dipotong dadu
  • Lobak asin- dipotong kecil dan digoreng seketika 
Cara menyediakannya:
1. Potong kepala ikan dan asingkan badannya. Masukkan air ke dalam periuk bersama serai, halia dan asam gelugur. Biarkan mendidih.

2. Dalam periuk yang lain, rebus kepala ikan tadi hingga masak dan kisar hingga halus dengan sedikit air. Tapis dan ketepikan.

3. Masukkan badan ikan tadi ke dalam periuk 1 dan biarkan ikan masak. Setelah itu, masukkan garam dan bahan perasa. Masukkan tapisan kepala ikan tadi ke dalamnya untuk memekatkan kuah. Kecilkan api.

4. Sementara itu, celur mi laksa hingga lembut dan toskan.

5. Setalah masak, masukkan laksa, bahan sayur dan tuangkan kuah di atasnya. Enak dimakan bersama sambal udang kering.

No comments:

Post a Comment